Ads Top

Water in Maas neemt verder toe

Door de aanhoudende regen neemt de hoeveelheid water in de Maas de komende dagen verder toe. Na het weekend neemt de neerslagverwachting af en zal ook de hoeveelheid water in de Maas afnemen.
Vanwege de aanhoudende neerslag in Nederland en onze buurlanden krijgen de grote rivieren veel water te verwerken. Dat komt vaker voor in deze tijd van het jaar. Er is op dit moment geen sprake van hoogwater. Desondanks houdt Rijkswaterstaat de situatie nauwlettend in de gaten en treft waar nodig maatregelen.
Vanuit het Watermanagementcentrum van Rijkswaterstaat worden belanghebbenden (zoals waterschappen) op de stijgende afvoer van de Maas geattendeerd. Indien nodig zal Rijkswaterstaat de stuwen in de Maas openen. Onder normale omstandigheden zorgen deze stuwen ervoor dat de Maas op peil blijft voor de scheepvaart. Bij hogere afvoeren vervalt de stuwfunctie. De scheepvaart ondervindt op dit moment geen hinder van de toenemende Maasafvoer.
De Maas is een rivier die snel reageert op regen. Door de vele neerslag van de afgelopen weken is de grond verzadigd en komt de huidige neerslag vrijwel direct in de Maas terecht. De Maas krijgt hierdoor snel meer water te verwerken. De nu verwachte afvoeren komen ongeveer eens per jaar voor.
Ook in het stroomgebied van de Rijn is veel neerslag gevallen en hierdoor stijgt de waterstand van de Rijn. Bij een verdere toename van de waterstanden in de Rijn kunnen uiterwaarden onder water lopen. Dit is gebruikelijk, uiterwaarden zijn ervoor bedoeld om de rivier meer ruimte te geven en helpen het water sneller af te voeren richting zee.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.