Ads Top

Veilig en schoon drinkwater voor inwoners Zuid-Soedan

Witteveen+Bos maakt deel uit van een internationaal consortium onder leiding van het Deense NIRAS, dat in de Eastern Equatoria State in Zuid-Soedan werkt aan de toegang tot veilig en schoon drinkwater. Een ander doel van het project is het verbeteren van de fysieke en institutionele infrastructuur voor watermanagement. Naast NIRAS en Witteveen+Bos maakt ook WE Consult uit Oeganda deel uit van dit consortium. De officiële toekenning van het project, door de Nederlandse ambassade in Juba, vond op 12 november plaats.
In de Eastern Equatoria State, het zuidoostelijke deel van Zuid-Soedan, wonen ongeveer één miljoen inwoners. Nederland en Zuid-Soedan werken samen in een Meerjarig Strategisch Plan. Dit programma vormt de basis voor samenwerking in de periode 2012-2015 om het waterbeheer in Zuid-Soedan verder te ontwikkelen. Droge seizoenen en waterschaarste voor mens, vee en land- en tuinbouw, maar ook seasonal floods die het leven en de economie verstoren, maken dat dit ontwikkelingsprogramma van essentieel belang is voor dit relatief nieuwe land (officieel onafhankelijk vanaf 2011).
De betrokkenheid van Witteveen+Bos is primair gericht op de programmatische invulling van de Nederlandse steun op het gebied van waterbeheer in Zuid-Soedan. Dit betreft onder andere het opstellen van een programma voor en portfolio van te realiseren investeringsprojecten op het gebied van watervoorziening en waterbeheer en het begeleiden van de tenders daarvoor. Daarnaast zal Witteveen+Bos ook een belangrijke rol spelen in de ‘leverage ambities’ middels het voorbereiden van vervolgprojecten en het onderhouden van contacten met (Nederlandse) NGO’s, bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van Water, Sanitation and Hygiene (WASH).
In het ontwikkelingsprogramma hebben Nederland en Zuid-Soedan zich tot doel gesteld dat alle inwoners toegang hebben tot veilig en schoon drinkwater en gebruik kunnen maken van goede sanitaire voorzieningen. Watergerelateerde conflicten mogen binnen twintig jaar niet meer bestaan en er wordt gewerkt aan betere beheersing van de problemen ten aanzien van seasonal floods. Het project dat NIRAS, Witteveen+Bos en WE Consult gaan uitvoeren, draagt bij aan het behalen van deze doelstellingen in de Eastern Equatoria State. In een andere regio van Zuid-Soedan (Lakes State) loopt een vergelijkbaar project.
Deze opdracht in Zuid-Soedan vloeit mede voort uit de samenwerking van NIRAS en Witteveen+Bos via het netwerk SEEN: Strategic European Expertise Network. Beide bureaus maken deel uit van dit Europese netwerk dat bestaat uit onafhankelijke ingenieursbureaus die in eigen land tot de top behoren. Uitwisseling van kennis binnen dit netwerk vindt plaats via kennisclusters, waarin interessante technische ontwikkelingen worden besproken en beschikbaar komen voor de thuismarkten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.