Ads Top

Baggeren vijver Toorenvliedt Middelburg gestart

Waterschap Scheldestromen is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor het baggeren van de vijver in park Toorenvliedt in Middelburg. Om overlast te voorkomen wordt er hydraulisch gebaggerd. Dat houdt in dat een zuigerbootje vanaf het water de baggerspecie opzuigt. Via een drijvende leiding wordt de baggerspecie naar nabijgelegen weilanddepots vervoerd. De baggerwerkzaamheden nemen ongeveer twee maanden in beslag. Volgens planning worden de werkzaamheden eind december 2013 afgerond. De baggerwerkzaamheden sluiten aan op de werkzaamheden van de gemeente Middelburg om het park op te knappen en is een samenwerking voor beheer en onderhoud van oppervlaktewater in bebouwd gebied.
Het baggerwerk wordt uitgevoerd door aannemer Vis Baggerwerken Ouderkerk aan den IJssel BV. De uitkomende baggerspecie wordt via drijvende leidingen afgevoerd naar weilanddepots gelegen op de braakliggende percelen aan de westzijde van park Toorenvliedt. In de weilanddepots wordt de natte grond opgeslagen. Afhankelijk van de weersomstandigheden droogt de bagger en slinkt het. Half september 2015 wordt de ingedroogde bagger weggehaald en afgevoerd. Op die manier kan de grond later hergebruikt worden in zogenoemde nuttige toepassing zoals bijvoorbeeld de ophoging van een landbouwperceel of een geluidswal. Het waterschap verwacht ongeveer 6.000 m³ baggerspecie uit de waterloop te halen om deze goed schoon te maken.
Eventuele overlast voor de omgeving is zeer beperkt omdat specifiek gekozen is voor hydraulisch baggeren. Op deze manier wordt vrachtverkeer in het park tot een minimum beperkt.
Op de bodem van waterlopen, zoals sloten en vijvers, verzamelt zich in de loop der tijd een laag bagger. Bagger bestaat onder andere uit gevallen blad, plantenresten en inwaaiend zand en stof. Deze laag wordt steeds dikker met als gevolg dat een waterloop ondieper wordt. Een teveel aan bagger, riet en waterplanten stremt de doorstroming en kan wateroverlast veroorzaken. Bovendien zorgt te veel bagger voor groen, ondoorzichtig water. Wanneer er niets gedaan wordt, gaat de waterkwaliteit achteruit en kan het water zelfs gaan stinken. Om dit te voorkomen baggert het waterschap regelmatig.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.