Ads Top

Waterschappen wapenen zich tegen cybercrime

Woensdag 2 oktober 2013 heeft het Symposium Informatieveiligheid Waterschappen plaatsgevonden. Een dag gericht op het verbeteren van informatieveiligheid bij water-schappen. De Unie van Waterschappen (UvW) en de Taskforce Bestuur en Informatieveiligheid Dienstverlening (Taskforce BID) nodigden waterschappen uit mee te denken en te praten over bescherming tegen cybercrime en andere inbreuken op de informatieveiligheid.
Tijdens het symposium kwamen de belangrijkste elementen op het gebied van informatieveiligheid aan de orde, met als focus 'informatieveiligheid, business as usual'. Er werd stilgestaan bij de huidige situatie van waterschappen als het gaat om informatieveiligheid en gekeken welke behoefte er is voor de toekomst. Hans Oosters, lid dagelijks bestuur Unie van Waterschappen, reikte het programmaplan over de aanpak van informatieveiligheid bij waterschappen uit aan Gert-Jan Buitendijk, directeur-generaal bestuur en koninkrijksrelaties, die namens Minister Plasterk het programmaplan in ontvangst nam.
Minister Plasterk: "De uitspraak dat we in een digitale maatschappij leven is een cliché geworden. Evenmin bent u verrast door het idee dat ook de overheid heel veel digitaal vastlegt en met de burgers deelt. We moeten onze eigen infrastructuur, maar vooral de privacy van onze burger met hand en tand beschermen. En daarom moet de informatieveiligheid in onze organisaties in ons overheidsbewustzijn, in onze cultuur verankerd zijn."
Met de toegenomen digitalisering van onze samenleving vormen cybercrime en andere inbreuken op de informatieveiligheid steeds grotere bedreigingen voor burgers, bedrijven en publieke organisaties. Een reeks kleine en grote incidenten in het recente verleden hebben de wereld en Nederland bewust gemaakt van de grote gevolgen die zulke incidenten kunnen hebben. Het wordt steeds duidelijker dat geen enkel individu of organisatie zich in deze tijd immuun kan wanen voor incidenten op het gebied van de veiligheid van informatie.
Hans Oosters: "Het ontwikkelen van terugval scenario's in geval van digitaal falen is meer dan cruciaal geworden, 100% veilig bestaat niet. Waterschappen hebben de gezamenlijke ambitie om te komen tot een betere informatieveiligheid waarin ze elkaar scherp houden. De komende twee jaar gaan we hiermee aan de slag."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.