Ads Top

Juiste prioriteiten voor water in Miljoenennota

De waterschappen constateren dat er in de Miljoenennota ondanks de economisch moeilijke tijden voldoende aandacht is voor goed waterbeheer. Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen: "We zijn blij dat dit kabinet de juiste prioriteiten stelt voor water, voor nu en op de lange termijn. We delen de zorg voor onze Nederlandse delta, ook in tijden van bezuinigingen."

In de Miljoenennota staat dat de zorg voor waterkwaliteit wordt ondergebracht in het Deltafonds. Vanaf 2016 komt 100 miljoen euro extra beschikbaar voor het realiseren van een betere waterkwaliteit (Kaderrichtlijn Water). Ook de zorg voor waterveiligheid en voldoende water krijgen blijvende aandacht via het Deltafonds. Met name de nieuwe veiligheidsnormen tonen de grote opgave van de komende jaren.

Glas: "Het is goed dat alsnog geld wordt vrijgemaakt voor de zorg voor een betere waterkwaliteit. De waterschappen houden Nederland boven peil en zorgen voor voldoende en schoon water, ook bij financiële tegenwind. Om alle hoge ambities te realiseren zal het tij wel moeten keren."
Minder goed nieuws is dat tijdelijk wordt gekort op het budget van het natuurakkoord. In 2014 en 2015 komt 100 miljoen minder beschikbaar; de jaren daarop wordt dat wel weer gecompenseerd. Voor de waterschappen is het belangrijk dat de hydrologische maatregelen niet worden uitgesteld. Glas: "Na jaren overleg met onder andere provincies, boeren en natuurbeheerders willen we nu aan de slag om samen de natuur en de waterkwaliteit te verbeteren. We zoeken maximale synergie tussen het water en natuurbeleid. Het is belangrijk dat van uitstel geen afstel komt."

De Unie van Waterschappen waardeert de erkenning van minister Schultz van Haegen voor het belang van toekomstbestendig waterbeleid. Peter Glas: "De minister toont keer op keer haar passie voor water. Een passie die zij deelt met de waterschappen. Wij blijven met onze partners werken aan de meest innovatieve, duurzame en betaalbare manier van waterbeheer."

In de troonrede sprak Koning Willem-Alexander over het belang van Nederland als internationaal waterexpert. "We zijn er trots op dat Nederland de veiligste delta ter wereld is, met het beste waterbeheer. Daar dragen de waterschappen graag aan bij," aldus Peter Glas.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.