Ads Top

Grebbedijk wordt robuuste en slimme dijk

Op vrijdag 6 september ontving Dijkgraaf Tanja Klip-Martin samen met Lilian van den Aarsen
 (programmadirecteur Deltaprogramma Rivieren), de Commissie voor Economische Zaken, infrastructuur en Milieu (CEZIM) in de Blauwe Kamer in Wageningen. In deze commissie zitten de belangrijkste ambtenaren van de betrokken ministeries. De commissie houdt regelmatig werkbezoeken zodat zij de ministerraad goed kan adviseren.
De 5,5 kilometer lange Grebbedijk staat op dit moment in de actualiteit als mogelijk voorbeeldproject van een Deltadijk in het Deltaprogramma. De beschreven ambitie in het Deltaprogramma is een dijk die zo stevig en stabiel is dat doorbraak bijna onmogelijk is, ook in extreme omstandigheden. De Cezim heeft daarom deze locatie uitgekozen om er meer van te weten.
Tijdens het bezoek heeft Tanja Klip de gezamenlijke ambitie van de provincies Gelderland, Utrecht, de Food Valley, gemeente Wageningen en Waterschap Vallei en Veluwe uit de doeken gedaan.
De Grebbedijk wordt een robuuste dijk die de Gelderse Vallei beschermt met daarin steden als Wageningen, Veenendaal, Ede en Amersfoort. Bij een doorbraak zijn 250.000 inwoners getroffen en is de geschatte totale schade ruim € 27,8 miljard.
De Grebbedijk wordt een slimme dijk, want door vernieuwende meetsystemen met sensoren kan de sterkte van de dijk beter gemeten worden.
De Grebbedijk wordt een verbindende dijk die ruimtelijke functies combineert en we gaan voor een voorbeeld dijk: De Grebbedijk als koploper om het Deltaprogramma in de praktijk te brengen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.