Ads Top

Nog minder regenwater in riool

Waterschap Vallei en Veluwe wil samen met gemeenten dat veel minder regenwater in dorpen en steden bij het afvalwater terecht komt. Dat kan door slimmer gebruik te maken van de ondergrondse systemen in woonwijken die regenwater en afvalwater apart afvoeren. Na een succesvolle proef in Soest, gaat het waterschap in elk geval in Apeldoorn, Barneveld, Leusden en Veenendaal aan de slag met dit plan. Meer gemeenten zijn in gesprek met het waterschap.
In woonwijken met een gescheiden rioolstelsel, wordt regenwater dat op straten en pleinen valt, apart afgevoerd naar open water en komt dus niet bij het huishoudelijk afvalwater terecht.
Heemraad Marjan Brouwer legt uit: "Die gescheiden systemen zijn aan elkaar verbonden. Het water van de eerste bui gaat wél bij het afvalwater, omdat die bui het vuil van de straat wegspoelt en dat wil je liever niet meteen in je plas, beek of sloot. Daar zit hem de kneep. Want is dat wel nodig? In Soest hebben we getest of je kunt meten hoe vuil dat water van die eerste bui is en als het schoon genoeg is, kun je veel eerder de klep tussen regenwaterriool en afvalwaterriool dicht doen. Dat werkte perfect en willen we nu dus op meer plekken toepassen."
Minder schoon regenwater in het gewone riool betekent meer schoon regenwater voor het oppervlaktewater in de woonomgeving. Dit helpt om de kwaliteit van het water in sloten en vijvers verder te verbeteren. Ook helpt dit plan om de kosten van de rioolwaterzuivering in de toekomst in de hand te houden. Brouwer: "Al met al gaat nu nog 70 procent van het regenwater zo bij het afvalwater van onze huishoudens. Zonde. Wij gaan er samen met de gemeenten voor om dit de komende jaren flink terug te brengen."

1 opmerking:

  1. Ik ben benieuwd hoe dit zich zal gaan ontwikkelen! Mijn ervaring met gescheiden riolen is helaas niet zo goed. Bij mijn vorige huis hadden wij ook een deels gescheiden rioleringssysteem wat wel een aantal problemen heeft veroorzaakt in de jaren. Gelukkig was het met behulp van een rioolspecialist (Sandee riooltechniek) vaak wel snel verholpen.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.