Ads Top

Nieuwe kanopassage in stuw Ootmarsumsestraat geopend

Kanovaarders kunnen vanaf deze maand weer over het Lateraalkanaal tussen Almelo en Mariaparochie. Daarmee zijn de werkzaamheden aan het Lateraalkanaal officieel afgerond.
Na het hoogwaterseizoen in de winter van 2012 waren de taluds van het Lateraalkanaal nabij de stuw in de Ootmarsumsestraat zwaar beschadigd. De taluds bleken niet stevig genoeg, waardoor ook de veiligheid rondom de stuw verslechterde. In de afgelopen tijd werden deze taluds daarom versterkt en voorzien van allerlei veiligheidsvoorzieningen.
Gelijker tijd werd de vis- en kanogoot aangepakt omdat deze niet optimaal functioneerde. En ook hier werden extra veiligheidsvoorzieningen getroffen. Een veilige oplossing voor zowel vissen als kanoërs werd gevonden in een soort van ‘bezem' onder water. De vissen zwemmen nu onder meer via poorten onder water de juiste kant op. Deze ‘bezem' zorgt er bovendien voor dat het water benedenstrooms van de stuw rustiger is en dus veiliger voor kanoërs. Bovendien is er een aanlegplek gemaakt waar de kanovaarders in en uit het water kunnen. En op het water is een afscherming gemaakt, zodat de kanoërs niet in de buurt van de stuw kunnen komen.
"Die bezemoplossing, is door onze bedacht en gemaakt door mensen van het waterschap. Het lijkt op een soort borstel onder water. ‘Haartjes' van kunststofriet begeleiden de vissen naar de juiste kant van de stuw. En het vormt een veilige buffer tussen de kanoer en de stuw", legt adviseur Ernst Slot uit.
Het waterschap wil met name ouders erop attenderen dat de stuw Ootmarsumsestraat geen speelplek is. Ondanks de getroffen veiligheidsmaatregelen blijft het water rondom de stuw  een aantrekkingskracht uitoefenen op kinderen en een warme zomer draagt daar zeker aan bij.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.