Ads Top

Drie meetsystemen meten veiligheid Ommelanderzeedijk

Waterschap Noorderzijlvest heeft Stichting IJkdijk opdracht verleend om een gedeelte van de Ommelanderzeedijk te monitoren. Het stuk dijk bij Delfzijl-Eemshaven is afgekeurd en zal de komende jaren worden versterkt. Tot die tijd gunnen maar liefst drie verschillende meettechnieken een aardig nauwkeurige kijk ‘in' de dijk. Daarmee heeft de Ommelanderzeedijk een primeur. Dankzij het innovatieve monitoringsysteem kan het waterschap sneller handelen als er iets aan de hand is. De uitkomsten maken het ook mogelijk om toekomstige versterkingen doelmatiger uit te voeren.
Het betreffende gedeelte van de Ommelanderzeedijk is afgekeurd op gevaar voor afschuiving en bekleding. Ter voorbereiding van de versterkingswerkzaamheden voert Noorderzijlvest samen met Stichting IJkdijk en een consortium van marktpartijen onderzoek uit naar het gedrag van de dijk.
Door het stuk dijk zijn verschillende sensoren geplaatst. Het betreft waterspanningsmeters in combinatie met peilbuizen, horizontale filterbuizen met glasvezelsensoren (dijkmonitoring en -conditioneringsysteem) en een mobiele meetopstelling die infraroodopnames maakt (Intech Dike Security System). Deze meettechnieken meten onder andere de waterdruk aan de buitenkant van de zeedijk, de druk van water in de dijk, de verhouding van de waterstand binnen en buiten de dijk, de beweging in de dijk, het vochtgehalte en de temperatuur.  De metingen worden gekoppeld aan informatie over de ondergrond en de lagenopbouw van de dijk. Al deze factoren vertellen iets over de situatie in de zeekering. 
Een te hoge waterdruk in de dijk bijvoorbeeld, heeft effect op de samenhang van zandkorrels in de dijk. Zandkorrels worden uit elkaar gedrukt waardoor een deel van de dijk kan afschuiven. Is er een groot verschil tussen de waterstand buiten en binnenin de dijk, dan bestaat er eveneens kans op afschuiving. Grote temperatuurverschillen in de dijk wijzen mogelijk op lekkage.
De meetgegevens die de meetsystemen opleveren worden verzameld in het Dijk Data Service Centrum (DDSC). Dit is een landelijk online datamanagementsysteem voor de opslag van meetdata in en rond dijken.  De meetresultaten worden gecombineerd met informatie over de dijk zelf, zoals hoogte, dikte van de kleilaag en opbouw van de ondergrond. Daarmee beschikt Noorderzijlvest over één centraal punt waarin alle informatie samenkomt en eenvoudig te raadplegen is. Koppeling van modellen maakt voorspellingen over de toekomst mogelijk. Bovendien krijgt het waterschap een beter beeld van het gedrag van de kering onder bepaalde omstandigheden, zoals een natte herfst of hoge waterstanden.
Gegevens van meerdere waterschappen worden aan elkaar gekoppeld. Hierdoor kunnen data van soortgelijke dijken in tijd vergeleken worden en leren waterschappen van elkaars ervaringen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.