Ads Top

Waterakkoord tussen gemeente Steenwijkerland en waterschap

Op 11 juli 2013 ondertekenden wethouder Jos van den Nouland en dagelijks bestuurslid van het waterschap, Karst Spijkervet, het waterakkoord tussen de gemeente Steenwijkerland en het waterschap Reest en Wieden.
Jos van der Nouland: ‘We moeten samen blijven optrekken op het gebied van water om de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk  te houden.‘ Karst Spijkervet: ‘Door de samenwerking zijn er al veel projecten uitgevoerd en dat scheelt het waterschap en de gemeente in de kosten. En dat zetten we voort.’
De gemeente Steenwijkerland en waterschap Reest en Wieden werken al langer samen op verschillende wateronderwerpen. Om die samenwerking in de afvalwaterketen en in het waterbeheer meer structuur te geven en voor een aantal actuele onderwerpen verder uit te werken, leggen gemeente en waterschap de gezamenlijke afspraken vast in een bestuurlijke overeenkomst: het Waterakkoord.
De huidige samenwerking tussen gemeente en waterschap gaat over het gezamenlijk beheer van riolering en zuivering van afvalwater, individuele behandelingssystemen voor afvalwater, meten riooloverstorten en gemalen, beheer van lokale vaarwegen en het gezamenlijk aanbesteden van baggerwerkzaamheden. Gemeente en waterschap werken verder samen met de vijf andere kerngemeenten in het beheergebied van het waterschap aan een doelmatiger waterbeheer, zoals het opstellen van een gezamenlijk afvalwaterplan, afstemmen van investeringen en het beheer en onderhoud van watergangen, stuwen en gemalen.
In het waterakkoord zijn alle lopende afspraken tussen gemeente en waterschap gebundeld. De afspraken kunnen zo beter worden beheerd. Beide partijen zijn zo transparant naar elkaar toe, maar ook naar de ‘klanten (burgers en bedrijven) en naar de toezichthoudende instanties (rijk en provincies).
Door samen te werken worden kosten bespaard en worden de activiteiten van gemeente en waterschap beter op elkaar afgestemd. Dit komt de kwaliteit van de dienstverlening ten goede.
In het waterakkoord leggen gemeente en waterschap vast op welke wijze ze zullen samenwerken. Het waterakkoord is het raamwerk voor de samenwerking. De concrete uitwerking van de samenwerking vindt per onderwerp plaats in modules, behorend bij het waterakkoord. Als er in de toekomst nieuwe thema’s zijn waarop wordt samengewerkt, dan worden deze in nieuwe modules bij het waterakkoord gevoegd. Zo blijft het akkoord actueel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.