Ads Top

Versterking natuur in randzone Oostvaardersplassen van start

Provincie Flevoland en Staatsbosbeheer hebben met gemeente Lelystad de ambitie uitgesproken om een deel van de randzone van de Oostvaardersplassen opnieuw in te richten. Mede dankzij het vrijvallen van een Europese bijdrage, buiten de provincie begroting, is de financiering van het project rond en kan met de werkzaamheden gestart worden. De bijdrage, waar alle provincies een verzoek voor in mochten dienen, is afkomstig van het rijk en is specifiek bedoeld voor dit project. Gedeputeerde Staten heeft daarop volgend ingestemd met het overhevelen van het beschikbare projectbudget naar Staatsbosbeheer, de uitvoerende partij.
Binnen het project worden diverse maatregelen uitgevoerd ter verbetering van de natuurkwaliteit, de recreatieve routestructuur en de mogelijkheden voor natuurbeleving. Zo wordt een half open landschap gecreëerd met ongeveer 70 hectare open water, moeras en plasdras. Dit halfopen landschap vergroot het leefgebied van een aantal - in (inter-)nationaal perspectief- zeldzame en bedreigde soorten, zoals de ringslang, roerdomp, porseleinhoen en bruine kiekendief.
Gedeputeerde Bert Gijsberts, “Deze maatregelen verbeteren zowel de natuurkwaliteit als de natuurbeleving en maken het mogelijk dat de natuur daadwerkelijk ervaren kan worden door de bezoeker. De ingrepen zijn daarmee erg waardevol voor het bestaande natuurgebied Oostvaardersplassen.”
De EU heeft als voorwaarde voor het beschikbaar stellen van de POP-gelden gesteld dat de middelen zodanig moeten worden aangewend dat er zeldzame en bedreigde diersoorten mee in stand worden gehouden. Met de te nemen maatregelen wordt zowel aan deze voorwaarde als aan de geformuleerde herstelopgaven voor de Oostvaardersplassen voldaan.
Een andere doelstelling is om de natuur rond de Oostvaardersplassen beter beleefbaar te maken. Daarom legt Staatsbosbeheer onder meer een observatiehut en wandelpaden aan. Later wordt ook een fietspad aangelegd.
De Europese bijdrage komt uit het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma POP2, dat projecten ondersteunt die uiteindelijk moeten leiden tot een mooier, vitaler en leefbaarder platteland. Dankzij het vrijgevallen EU budget (€ 900.000,) en een cofinanciering die de provincie uit rijksgeld inzet (€ 300.000,-) kan het project versneld uitgevoerd worden. Naar verwachting is het project in 2014 gereed.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.