Ads Top

Verbod op onttrekken oppervlaktewater

Met ingang van woensdag 17 juli is het verboden om water te onttrekken uit beken en sloten (oppervlaktewater) in het gebied van Waterschap De Dommel met uitzondering van de Zandleij. Het verbod geldt dus wel voor de zijbeken en sloten die in de Zandleij uitkomen. Het waterschap kondigt dit verbod af om te voorkomen dat er te weinig water in de beken en rivieren overblijft. Te weinig water in sloten en beken kan ernstige gevolgen hebben voor de waterkwaliteit, de grondwaterstand en de flora en fauna. Het besluit is mede gebaseerd op de weersverwachting, die de komende tijd geen neerslag van betekenis aangeeft. Het watertekort is ontstaan door een relatief droog voorjaar en de verdamping van de afgelopen weken. Een verdere verlaging van de waterstand en afname van de stroming wil het waterschap zoveel mogelijk voorkomen.
Een verbod wordt afgekondigd als de hoeveelheid water die door een beek stroomt minder dan 10% is van het jaargemiddelde en de weersvooruitzichten aangeven dat er de komende weken geen neerslag van betekenis valt om de verdamping en opname te compenseren. De hoeveelheid water ligt nu onder deze 10% norm en ook de doorstroming is daardoor gering. De meeste hooggelegen sloten staan droog.
Het onttrekkingsverbod geldt voor alle beken en sloten in het gebied van Waterschap De Dommel met uitzondering van de Zandleij, maar weer wel voor de zijbeken en sloten die in de Zandleij uitkomen.
Het verbod geldt voor vaste onttrekkingsinstallaties, maar ook voor mobiele installaties, zoals zuigwagens en giertonnen. Alleen het drenken van vee en het bestrijden van brand met water uit beken of sloten is wel toegestaan. Op de naleving van het verbod om water te onttrekken wordt verscherpte controle uitgevoerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.