Ads Top

TNO helpt Mara-regio Tanzania aan gezonder drinkwater zonder fluor

TNO ontwikkelt een zuiveringstechniek om in Tanzania op lokale schaal fluor uit grondwater te halen zodat dit drinkbaar wordt. De techniek moet lokaal inzetbaar, zeer goedkoop en kleinschalig zijn en uit te voeren door de lokale bevolking. Daarnaast moet het proces weinig energie kosten. Met een eerste installatie worden in de toekomst circa 2000 inwoners in een gebied met 600.000 inwoners van fluorvrij water voorzien.
Deze maand startte TNO een met Ontwikkelingsorganisatie SNV, BoP Innovation Center, Hatenboer-Water en Dunea in Tanzania een project om de Mara-regio op een duurzame, decentrale manier van gezond drinkwater zonder fluor te voorzien. Fluor, dat in sommige landen van nature voorkomt in grondwater, kan bij hogere concentraties erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Overdoses fluor leiden tot ernstige problemen aan het gebit en het skelet. Bij gebleken geschiktheid zal de ontwikkelde techniek in meerdere landen en regio’s worden aangeboden.
In Nederland wordt water centraal in drinkwaterfabrieken behandeld, TNO ontwikkelt nu een toepassing voor een Tanzaniaanse dorpsbevolking. Daarvoor evalueert en selecteert TNO bestaande technieken om het fluor uit het water te verwijderen om die vervolgens door te ontwikkelen en aan te passen tot ze aan de eisen voldoen die door de locatie gesteld worden. De zuivering zal bediend moeten worden door lokale bevolking en mag weinig of geen energie kosten. Dit maakt dat de techniek eenvoudig toepasbaar zal zijn in kleine dorpjes tot 2.000 inwoners. Daarna bouwt Hatenboer-Water een pilotinstallatie om die met lokale partners te gaan demonstreren.
Sinds 2007 is TNO actief met innovatieve projecten in ontwikkelingslanden. Dit project wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en het TNO-programma Innovation 4 Development.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.