Ads Top

Waterschap baggert Groote Weetering

Waterschap Aa en Maas start maandag 10 juni  met het uitbaggeren en herprofileren van de Groote Wetering in Berlicum, bij de Berlicumseweg. Het te baggeren traject is ca. 2.2 kilometer lang en naar verwachting wordt circa 3000 m3 baggerslib verwijderd en hergebruikt. Het baggerslib wordt op het jaagpad en op de kade verwerkt. De werkzaamheden duren iets langer dan een maand en de oplevering vindt voor 15 juli plaats.
Het uitbaggeren van de sloten is noodzakelijk omdat de baggerlaag op de waterbodem de afgelopen 30 jaar is aangegroeid. Hierdoor kan het water minder goed doorstromen waardoor problemen kunnen ontstaan. Het uitbaggeren van waterlopen en het op orde brengen van oevers is regulier waterschapswerk. Waterschap Aa en Maas werkt op dit moment aan een cyclisch onderhoudsplan. Dit houdt in dat per waterloop wordt aangegeven om de hoeveel jaar er gebaggerd wordt.
Voorafgaand aan de werkzaamheden is een waterbodemonderzoek gehouden om de kwaliteit van het baggerslib te onderzoeken. Er worden schade beperkende maatregelen getroffen om de aanwezige flora- en fauna zoveel mogelijk te ontzien. De bagger wordt met een hydraulische graafmachine met long stick (lange giek) verwijderd. Doordat de baggerspecie een goede kwaliteit heeft, kan deze met de graafmachine op de kade en werkpad gezet en verwerkt worden. Hierdoor wordt het aan- en afvoeren van het slib en daarmee overlast voor het verkeer en omwonenden zoveel mogelijk voorkomen. Omdat er op de kade gewerkt wordt en er baggerspecie op wordt verwerkt, is deze tijdelijk afgesloten voor wandelaars en fietsers.
Voldoende en schoon water is van groot belang voor mens, plant en dier. Een waterbodem speelt hierbij op twee manieren een rol. Op de bodem van een waterloop vormt zich een laag baggerslib. Deze bestaat voornamelijk uit dood plantmateriaal en zwevende gronddeeltjes, zoals zand of klei, die neerslaan. Deze baggerlaag groeit elk jaar zo'n 1 Ć” 2 centimeter. Op een gegeven moment is de laag zo dik, dat de doorstroming van het oppervlaktewater onvoldoende is. Hierdoor wordt de aanvoer van water in droge perioden bemoeilijkt of kan het water niet snel genoeg afgevoerd worden in natte perioden. Daarnaast vormen de plantenresten in het baggerslib een bron van voedingsstoffen. Teveel voedingsstoffen hebben een negatieve invloed op de waterkwaliteit. Hierdoor kan bijvoorbeeld blauwalg bij warm weer explosief groeien. Naast voedingsstoffen worden ook eventuele verontreinigingen vanuit de omgeving, bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen, opgenomen in de baggerlaag.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.