Ads Top

Voorspellende kracht in wateroverlast

Nog geen dag na de hevige overstromingen in Enschede en op de Campus presenteerden drie studenten Technische Wiskunde aan de Universiteit Twente vandaag hun Bachelor-eindpresentatie ‘Waterzuivering als Petrinet’. Een erg actueel onderwerp, dat in de toekomst een hoop wateroverlast kan voorkomen. De studenten hebben een wiskundig computersimulatiemodel ontwikkeld dat voorspelt wanneer de waterzuiveringsinstallatie de grote hoeveelheid neerslag niet meer optimaal kan verwerken en wanneer er dus kans is op wateroverlast.
Maar liefst een half jaar hebben ze aan het simulatieprogramma gewerkt. Ruben Fransen, Loes Knoben en Maarten Otten, wiskunde studenten aan de UT. Ze worden daarbij ondersteund door professor Bernard Geurts en universitair docent Anne Remke.
Bij het voorspellen worden verschillende variabelen ingevoerd in het simulatieprogramma. Bijvoorbeeld de grootte van de bufferopslagruimte, de hoeveelheid water die gaat vallen en hoe lang de regen zal aanhouden. Ook wordt er rekening gehouden met storingen, zoals het uitvallen van de waterzuiveringspompen die het water moeten afvoeren. Op deze manier kan een goed beeld worden geschetst van de risicogebieden waar wateroverlast zal plaatsvinden.
“Op dit moment hebben we nog niet genoeg gegevens van de gemeente ontvangen om betrouwbare gegevens te leveren, maar we zijn in de toekomst in staat om te voorspellen hoe groot de wateropslag moet zijn om wateroverlast te voorkomen”, aldus Anne Remke. “Ons doel is ook om dit verder uit te werken en in contact te komen met gemeenten om te kijken wat we voor hun kunnen betekenen.” Remke houdt zich al langer bezig met onderzoek naar de betrouwbaarheid van kritische infrastructuur. Ze heeft beschikking over een Veni project met een budget van 240.000 euro die wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.