Ads Top

Rioolgemaal Groningen opnieuw in gebruik

Woensdag 5 juni 2013 heeft het waterschap Noorderzijlvest Rioolgemaal Groningen na een omvangrijke renovatie opnieuw in gebruik genomen. Na een druk op de knop door bestuurslid Bob van Zanten en jeugdbestuurder Albert Jan van der Werp stroomde het water met donderend geweld de ontvangkelder binnen en kwamen de pompen tot leven. Het waterschap Noorderzijlvest sluit hiermee een renovatieproject van in totaal 22 rioolgemalen af.
De renovatie van Rioolgemaal Groningen was onderdeel van een renovatieproject van 22 rioolgemalen in de provincie Groningen. De capaciteit van de pompen in de gemalen is afgestemd op de vraag naar afvoer van rioolwater zoals de gemeenten deze in de komende vijftien jaar verwachten. Gemeenten en waterschap zorgen er samen voor dat het afvalwater van huishoudens en bedrijven op een goede manier afgevoerd en gezuiverd wordt. In 2008 en 2009 zijn door het waterschap al vijftien rioolgemalen aangepast. De afgelopen twee jaar zijn de rioolgemalen in Loppersum, Kruisweg, Wehe-Den Hoorn, Warfhuizen, Den Horn en Boerakker gerenoveerd.
In 2012 heeft Noorderzijlvest het grootste rioolgemaal van het waterschap aangepast. Rioolgemaal Groningen, aan het Damsterdiep, is gerenoveerd en tevens voorbereid op het aansluiten van de nieuwe gemeentelijke rioolpersleiding door de noordelijke stadsdelen van Groningen (project ‘Waterslag 2'). Vanwege het monumentale karakter van het pand heeft het waterschap het gemaal zoveel mogelijk in oude stijl gelaten.
Het monument aan het Damsterdiep is uitermate geschikt voor het ontvangen en rondleiden van groepen. Binnen geeft een blik over de reling een indrukwekkend beeld van de enorme pompen die het afvalwater naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde afvoeren. Waterschap Noorderzijlvest en de gemeente Groningen vertellen belangstellenden graag over de weg van het afvalwater in de stad. Vanaf juni 2013 is een rondleiding voor groepen op aanvraag mogelijk via educatie@noorderzijlvest.nl

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.