Ads Top

Feestelijke oplevering anti-verdrogingsproject de Kievitslanden

Provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en natuurorganisaties hebben de afgelopen jaren succesvol gewerkt aan de verdrogingsbestrijding in Flevoland. Op 12 juni is het anti-verdrogingsproject de Kievitslanden feestelijk opgeleverd door gedeputeerde Bert Gijsberts, heemraad Jan Nieuwenhuis en regiodirecteur Natuurmonumenten Jan Gorter. Door een goede samenwerking zijn op verschillende plaatsen in Flevoland maatregelen genomen, in totaal gaat het om 1500 hectare.
Bij verdrogingsbestrijding gaat het er om dat sommige natuurgebieden te droog zijn om de gestelde natuurdoelen te kunnen halen. De genomen maatregelen bestrijden dat probleem. In de Kievitslanden is met het dempen van een deel van de Strandgapertocht de waterhuishouding van dit natuurgebied verbeterd. In de nieuwe situatie krijgen bijzondere planten en vogels meer ruimte. Ook zijn maatregelen uitgevoerd om effecten op het omliggende gebied en de dijk te voorkomen. Zo is de verlengde mosseltocht aangelegd en is de dijkvoet van de Harderdijk verhoogd. Tijdens het terreinbezoek op 12 juni haalden de bestuurders een emmer met water op bij de dam van het Waterschap en leverden zo het project op.
Jan Gorter van Natuurmonumenten legt de ontwikkeling van het gebied als volgt uit: "De Kievitslanden ontwikkelden zich vanaf 1964 snel tot een goed weidevogelgebied met vooral heel veel grutto's: de gruttolanden. Daarna duikelde het aantal weidevogels, onder meer doordat het waterpeil daalde. In een droog voorjaar veranderde de kleibodem in een keiharde grondlaag. Door dit project komt er nu meer kwelwater in de Kievitslanden en kunnen watersnippen en tureluurs hun snavels weer in de sappige zode steken. Kortom: wij werken aan de watersniplanden."
De verdrogingsbestrijding in Flevoland heeft zich gericht op de TOP-gebieden. Dit is een selectie van de meest waardevolle en kansrijke gebieden binnen de natte natuurgebieden. "Voor elk gebied van de TOP-lijst heeft Waterschap Zuiderzeeland mogelijke maatregelen onderzocht en getoetst op effect en haalbaarheid. Bij de uiteindelijke keuze hebben we, samen met de gebiedspartners, een brede belangenafweging gemaakt. Ik zie daarom voor de toekomst een goede samenwerkingsperiode, waarin de stappen die zijn gezet en het vertrouwen dat er is tussen partijen kunnen worden voortgezet," aldus heemraad Jan Nieuwenhuis.
Tijdens de oplevering van de Kievitslanden werd ook aandacht besteed aan de succesvolle aanpak van andere anti-verdrogingsprojecten. Gedeputeerde Bert Gijsberts: "Voor de provincie staat natuur niet op zich. De TOP-gebieden zijn een onderdeel van de gebiedsontwikkeling. Sommige projecten zijn veel breder geweest dan alleen verdrogingsbestrijding. Zo is de aanpak van Ellerslenk samen met de ontwikkeling van het Nationaal Evenemententerrein opgepakt met de gemeente Dronten. Ook bij de Kievitslanden was het project breder dan alleen de verdrogingsbestrijding en zijn de dijk en de waterhuishouding in het landelijk gebied ook verbeterd."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.