Ads Top

Werk in uitvoering tegen verdroging in vitaal vennengebied

Provincie Gelderland, Waterschap Rivierenland en Staatsbosbeheer werken samen om de verdroging in het vennengebied tussen Wijchen en Overasselt aan te pakken. Dit vraagt om ingrijpende maatregelen. De uitvoering daarvan start in juni en is naar verwachting eind 2013 afgerond.
Zonder ingrijpen gaan de kwaliteit van de oorspronkelijke natuur, de biodiversiteit en de landschappelijke waarden verloren. Het probleem is dat de grote hoeveelheid bomen langs de vennen teveel water uit de bodem onttrekt. De vennen worden hierdoor kleiner en groeien dicht. Dat gaat ten koste van de aantrekkelijkheid van het vennengebied en van de natuurlijke rijkdom die er te vinden is. Door te investeren in de natuur blijft het gebied ook in de toekomst vitaal en aantrekkelijk voor mens, plant en dier.
Tijdens de werkzaamheden blijft het vennengebied toegankelijk voor bezoekers. Het werk brengt op enkele plaatsen tijdelijk enige overlast met zich mee. Bij het werk wordt rekening gehouden met waardevolle planten en dieren in het gebied. Voor meer informatie zie de pagina Vennengebied en de weblog van de boswachter (zie Links).
Als de machines eind 2013 hun werk gedaan hebben en de rust weer terugkeert in het gebied zal in de omgeving van de vennen een vrij kale, open ruimte zijn ontstaan. Dit is een direct gevolg van het kappen van bomen. Het gebied is voor een langere tijd minder aantrekkelijk dan bezoekers gewend zijn. De ervaring leert dat de natuur het gebied binnen enkele jaren weer verovert. Het vennengebied is op deze manier veilig gesteld voor de toekomst: een prachtig rijk natuurgebied met natte heide, bos en gezonde vennen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.