Ads Top

Stroomlijn in uiterwaarden noordoever Lek

Rijkswaterstaat pakt dit najaar in samenwerking met Staatsbosbeheer in de uiterwaarden aan de noordoever van de Lek die begroeiing aan, die bij hoogwater in de stroombaan staat (dus daar waar het water het hardste stroomt). Bij hoogwater kan het water van de Lek dan sneller doorstromen naar zee, wat de kans op overstromingen verkleint. Het hoe en waarom van de maatregelen lichten beide organisaties uitgebreid toe op 28 mei tijdens een inloop bijeenkomst.
Staatsbosbeheer beheert ruim 15.000 hectare natuur in de verschillende uiterwaarden. We vinden het belangrijk dat mensen veilig langs de rivieren kunnen wonen, werken en recreëren. Door natuurontwikkeling te combineren met hoogwaterveiligheidsmaatregelen worden de uiterwaarden mooie én veilige gebieden. Samen met Rijkswaterstaat zetten we de schouders eronder om natuur en waterveiligheid verantwoord met elkaar te verbinden.
Iedereen die meer wil weten over de werkzaamheden in de uiterwaarden aan de noordoever van de Lek, is welkom op de inloopbijeenkomst die Staatsbosbeheer samen met Rijkswaterstaat organiseert. Op dinsdag 28 mei 2013 van 19.00 tot 21.00 uur kunnen belangstellenden terecht in het Natuurmuseum De Wielewaal, Tiendweg 26, Willige Langerak (Lopik), voor meer uitleg en het stellen van vragen over de maatregelen in het gebied. Om 19.30 wordt er een korte presentatie gehouden.
Het is belangrijk om de uiterwaarden in Nederland goed toe te rusten op de afvoer van water om overstromingen te voorkomen. De belangrijkste manier om een goede afvoer bij hoogwater te garanderen is het verwijderen van begroeiing op plaatsen waar dat nodig is. Het gaat hierbij vooral om bomen en struiken op plekken in de uiterwaarden waar het water bij hoogwater het hardste stroomt (de stroombaan). Uitvoering van het programma Stroomlijn doet Rijkswaterstaat in samenwerking met de eigenaren van de gebieden en in samenspraak met de lopende waterveiligheidsprogramma’s.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.