Ads Top

Met duikboot het diepe rif van Bonaire verkennen

Met behulp van een duikboot van CuraƧao zullen Erik Meesters en Lisa Becking van IMARES Wageningen UR het diepe rif van Bonaire onderzoeken. Doel is de biodiversiteit ter plekke in kaart te brengen, monsters te nemen ter identificatie en onderzoek naar bacteriƫn in sponzen. De onderzoekers werken samen met Detmer Sipkema een microbioloog van Wageningen Universiteit en taxonomen van Naturalis, Leiden.

Het koraalrif van Bonaire is beroemd en wordt elk jaar door veel toeristen bezocht. Steenkoralen zijn voor hun groei afhankelijk van licht en in helder water kunnen koralen tot meer dan 60 meter diepte voorkomen. Onderzoek met behulp van perslucht is vaak beperkt tot maximaal 40 meter. Onderzoekers Erik Meesters en Lisa Becking gaan nu het diepere rif verkennen samen met Curasub, een duikboot van het CuraƧao Sea Aquarium.

Van 30 mei tot 3 juni 2013 zal het diepe rif van Bonaire voor het eerst onderzocht worden. Het ondiepe rif van CaraĆÆbisch Nederland maakt deel uit van een ‘Biodiversiteitshotspot’ - een gebied met uitzonderlijk gevarieerde ecosystemen, rijk aan plant- en diersoorten - maar er is verassend weinig bekend van de diepe riffen. Men verwacht dat vele nieuwe soorten gevonden zullen worden in deze haast onverkende dieptes. Het ministerie van Economische Zaken heeft IMARES opdracht gegeven om het diepe rif van Bonaire te onderzoeken als onderdeel van het natuurbeleidsplan voor CaraĆÆbisch Nederland.

De onderzoekers gaan aan boord van de Curasub duikboot om naar dieptes tot 300 meter af te dalen. De duikboot zal voorbij de 'fotische zone' (+/-200 meter) dalen, waar organismen een oplossing hebben gevonden voor leven zonder licht en een leven onder grote druk. Met camera’s en door het verzamelen van biologische monsters zullen zij dit fascinerend ecosysteem en de unieke biodiversiteit vastleggen.

De verzamelde soorten zullen geĆÆdentificeerd worden door taxonomen van het Zeeteam van Naturalis BIOdiversity Center. Het moleculair lab van Naturalis zal ook DNA-barcodes genereren om te helpen bij identificatie en het bepalen van verwantschappen tussen soorten. Detmer Sipkema van Laboratory of Microbiology van Wageningen UR zal de microscopische diversiteit van microben in kaart brengen.

Het doel van de Bonaire Deep Reef Expeditie I is om een eerste inventarisatie te maken van de biodiversiteit van het diepe rif. Deze informatie is essentieel voor natuurbescherming en het vormgeven van duurzame plannen voor management van het gebied. Simpel gezegd, om de diepe riffen te kunnen beschermen moeten we eerst weten wat daar leeft en begrip krijgen van de ecologische processen die de diversiteit ter plekke in stand houden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.