Ads Top

Export van Nederlandse waterkennis kan beter

Onderzoek door Joanne Vinke - de Kruijf van de Universiteit Twente laat zien dat waterprojecten die met Nederlandse steun in het buitenland worden geïmplementeerd elkaar meer moeten versterken. Op dit moment blijven vervolgacties door het ontvangende land te vaak uit.
Hoewel door ontvangende landen Nederlandse kennis wordt gewaardeerd, neemt men toch niet het initiatief de kennis op grotere schaal toe te passen. Vervolgacties vanuit de Nederlandse watersector en het zoeken van verbindingen tussen projecten zijn daarom van groot belang. Dat concludeert Joanne Vinke - de Kruif (faculteit CTW) in haar proefschrift.
Door contextuele verschillen is het vaak lastig om een ‘match’ te vinden tussen Nederlandse kennis en het land waar de kennis kan worden toegepast. Deze aansluiting kan worden verbeterd door meer aandacht te besteden aan communicatie en het betrekken van besluitvormers. Communicatie kan concreet worden ondersteund door het creëren van interactieve werkomgevingen, de inzet van visuele methoden en de betrokkenheid van iemand die beide contexten kent. Ook de ontwikkeling van een concrete strategie voor het verspreiden van resultaten is behulpzaam. De context van een project is zelden stabiel. Daarom is een adaptieve aanpak waarin men leert van de omgeving cruciaal.
De volledige resultaten van dit promotieonderzoek zijn na de openbare verdediging op 3 mei beschikbaar. Een digitale versie van het proefschrift “Transferring water management knowledge: How actors, interaction and context influence the effectiveness of Dutch-funded projects in Romania” kan worden gedownload via deze link.
In samenwerking met onder andere Partners voor Water worden de resultaten van dit onderzoek vertaald in een praktische handleiding.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.