Ads Top

Wetterskip Fryslân verbetert waterhuishouding Schiermonnikoog

Wetterskip Fryslân is gestart met de verbetering van de waterhuishouding voor landbouw en natuur op Schiermonnikoog. De werkzaamheden beginnen in de Banckspolder met de aanleg van natuurvriendelijke oevers en stuwen.

Daarna investeert Wetterskip Fryslân in de verbetering van de zwemwaterkwaliteit van de Berkenplas en in maatregelen om verdroging van de natuur aan de oostzijde van de Badweg tegen te gaan. Eind 2015 zijn de werkzaamheden gereed.

De totale kosten van het project bedragen ruim anderhalf miljoen euro. De agrariërs gaan deze werkzaamheden voor het waterschap uitvoeren.

Voor het behoud van de weidevogels legt het waterschap stuwen aan die het water in de polder langer vasthouden. En de stuwen voor de spuisluis naar de Waddenzee worden geautomatiseerd om bij droogte water vast te houden en bij zware regenval water af te voeren. De energie wordt duurzaam teruggewonnen door zonnepanelen die op het dak van waterschapsgebouw ‘Duneborch' worden geplaatst.

Bij de Berkenplas komt een helofytenfilter, een zuiveringsmoeras, om de vorming van blauwalg te voorkomen. Hiermee wil het waterschap de zwemwaterkwaliteit van deze recreatieplas verbeteren. Daarnaast wordt in het gebied tussen de ijsbaan en de Berkenplas maatregelen getroffen om water langer vast te houden voor de natuur.

De werkzaamheden zijn onderdeel van het watergebiedsplan dat het waterschap in 2012  voor Schiermonnikoog heeft opgesteld. Hierin staat hoe het waterschap het waterbeheer de komende tien jaar wil uitvoeren en hoe (toekomstige) knelpunten in het waterbeheer voor agrarische gronden, natuurterreinen en bebouwing in het buitengebied worden opgelost. Het watergebiedsplan is in overleg met de streek opgesteld en afgestemd met de andere plannen op het eiland. In totaal stelt het waterschap voor 19 gebieden in Friesland een plan op. Schiermonnikoog is het eerste watergebiedsplan waarvan maatregelen worden uitgevoerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.