Ads Top

Revisie richtlijn waterkwaliteit valt goed bij waterschappen

Waterschappen zijn blij met de revisie van de richtlijn prioritaire stoffen. Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben overeenstemming bereikt over de hernieuwde richtlijn voor de waterkwaliteit, zo maakte de Europese Commissie op woensdag 17 april bekend. De herziening houdt onder andere in dat er voor een aantal milieugevaarlijke stoffen waterkwaliteitsnormen vastgesteld zijn.
De Europese lidstaten moeten maatregelen nemen om te zorgen dat deze normen ook gehaald gaan worden. Het gaat onder meer over een aantal gewasbeschermingsmiddelen, biociden en een broomhoudende vlamvertrager. De overeengekomen tekst zal de komende maanden in het Europees Parlement bekrachtigd worden.
Daarnaast is besloten om een aantal stoffen op een monitoringslijst te zetten, zodat de lidstaten door periodieke monitoring een beter inzicht in de verspreiding van die stoffen verzamelen. Het gaat hier om een natuurlijk vrouwelijk hormoon, om een werkzame stof uit de anticonceptiepil en om de pijnstiller/ ontstekingsremmer diclofenac. Ook voor deze laatste drie stoffen had de Commissie waterkwaliteitsnormen voorgesteld, maar die zijn uiteindelijk niet overgenomen. Wel is afgesproken dat de Europese Commissie binnen 2 jaar een strategie zal opstellen waarin beschreven wordt hoe negatieve milieueffecten van medicijnresten voorkomen kunnen worden.
De Unie van Waterschappen is erg blij met de uitkomst. De waterschappen hebben de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de effecten van medicijnresten in oppervlaktewater en de mogelijkheden om te voorkomen dat medicijnresten in het water terechtkomen. De Unie zal dan ook, samen met de drinkwaterbedrijven, bouwstenen voor de Europese strategie aandragen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.