Ads Top

Onzichtbare krachtpatser van zand breekt zelfs zwaarste storm

Op woensdag 3 april zijn de eerste kuubs zand neergelegd voor een sterke vooroever bij Callantsoog. In totaal bieden twee miljoen kuub hier straks het hoofd aan de grootste golven. Onzichtbaar, want deze held van zand ligt onder water. Het werk in Callantsoog is de start van het veiliger maken van de Noord-Hollandse Noordzeekust, met als hoogtepunt de aanleg van nieuwe duinen en strand voor de Hondsbossche en Pettemer Zeewering aan het eind van dit jaar.
Het schip, een soort drijvende stofzuiger, zuigt eerst ongeveer tien kilometer uit de kust zand op. Daarna vaart het tot vlak voor de kust. Daar lost het schip het zand via de onderzijde of door het zand met een boog eruit te spuiten. Zo vormt zich een grote zandbank waardoor golven eerder breken en aan kracht verliezen: het wordt veiliger. Omdat het werk in zee gebeurt, is er geen hinder voor de strandgangers. Wel moeten schepen en watersporters op veilige afstand van het schip blijven. Het werk duurt ongeveer tot eind juli. De einddatum hangt af van wanneer de aannemer zijn schepen kan inzetten en de weersomstandigheden.
Hoogheemraad Waterkeringen en Wegen Kees Stam is blij met de start van dit samenwerkingsproject van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Rijkswaterstaat en Provincie Noord-Holland: 'We pakken nu de laatste Zwakke Schakels van de Nederlandse kust aan. Daarmee is de keten rond; zo houden we droge voeten.' In mei willen de organisaties samen met gemeenten, natuurorganisaties, recreatieondernemers en inwoners uit de regio vieren dat de kust bij Callantsoog weer sterk wordt.
Om vaart te maken bij het veilig maken van de Noord-Hollandse kust wordt de vooroeversuppletie al eerder uitgevoerd dan het werk aan de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Dit kan omdat Rijkswaterstaat het werk mee heeft genomen bij het reguliere kustlijnonderhoud. Directeur Water, Scheepvaart en Realisatie van Rijkswaterstaat Liz van Duin: 'Rijkswaterstaat heeft al ruim twintig jaar ervaring met onderhoud van de kustlijn. Door de uitvoering van het werk bij Callantsoog inclusief de vergunningenprocedure te combineren met landelijke kustlijnonderhoud, werken we slim samen en kunnen we doorpakken met het veilig maken van de kust.'
Als de kust eenmaal is aangevuld tot een stevige vooroever, wordt de officiële nieuwe kustlijn vastgesteld. Dat betekent dat Rijkswaterstaat bij het reguliere kustlijnonderhoud deze als maatstaf hanteert: wanneer de kustlijn door zee en wind teveel zand verliest, wordt deze aangevuld.
Het werk aan de Hondsbossche en Pettemer Zeewering, waar met dertig miljoen kuub zand een nieuw stuk kust met duinen en strand voor de huidige dijk wordt gecreëerd, start aan het eind van dit jaar. De plannen voor deze versterking liggen vanaf eind april ter inzage voor inspraak.


1 opmerking:

  1. Als tijdens de zandsuppleties de wind uit zee waait is de lucht boven Callantsoog net zo ongezond als in Amsterdam. Bij het jaarlijkse kustonderhoud wordt 12 miljoen kuub zand verwerkt met een CO² uitstoot van 150.000 ton. Als de zandaanvoer van 30 miljoen kuub bij Petten door gaat wordt er 375.000 ton CO² in het milieu gedumpt. Naast CO² is er stik-,fijn stof, zwavel en wat er nog meer uit de pijp komt als er zware stookolie wordt gebruikt. Onze auto's moeten verplicht een katalysator hebben maar op zee mag er nog zo geloosd worden. Het is misschien leerzaam voor de lezers van Waternieuws om ook de negatieve kant van de zandhandel te belichten.

    http://www.hardekustverdediging.blogspot.com www.zandoverdenatuur.webklik.nl

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.