Ads Top

NEWaterfabriek Hengelo gaat van start

Waterschap Regge en Dinkel produceert op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Hengelo groene energie. En die energie wordt gemaakt uit afvalwater. Het waterschap zuivert het afvalwater en haalt er, via slibvergisting, groene energie uit. Het biogas dat dan ontstaat noemen we waterschapsenergie.
Waterschap Regge en Dinkel produceert nu al waterschapsenergie en gebruikt deze voor de eigen energiebehoefte op de waterzuivering in Hengelo. Hierdoor werkt de installatie in Hengelo energieneutraal.
Op maandag 22 april is in Hengelo de aftrap gegeven voor het bouwen van de NEWaterfabriek. Als deze klaar is wordt daar het slib verwerkt van 17 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het waterschap maakt dan veel meer energie dan dat zij zelf nodig heeft. De overtollige waterschapsenergie kan bijvoorbeeld worden ingezet als brandstof (biogas) of om een wijk van stroom te voorzien (elektriciteit). Behalve dat dit grote financiële besparingen oplevert zijn er nog andere voordelen. Projectleider Jos Jogems: "Het mooiste resultaat is dat we als waterschap van energieconsument een energieproducent worden. Over enkele jaren levert de NEWaterfabriek een hoeveelheid energie op, in de vorm van biogas, waarmee we 4.500 huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien. Je kunt er ook 1400 keer de aarde mee rondrijden, in een auto die 12 kilometer rijdt met 1 liter brandstof. Waterschapsenergie is daarmee een grote winst, want duurzamer kan het bijna niet."


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.