Ads Top

Waterschap belooft reële vergoeding voor peilverhoging Rijnstrangen

Bij een eventuele peilverhoging van de Oude Rijn, krijgen boeren schade die daardoor ontstaat vergoed. Dat heeft het dagelijks bestuur van waterschap Rijn en IJssel besloten. De peilverhoging wordt niet eerder doorgevoerd, dan dat alle mogelijke procedures rond de schadeverzoeken zijn afgehandeld. De voorgenomen verhoging van het waterpeil van de Oude Rijn maakt onderdeel uit van de natuurplannen van de provincie Gelderland.

De natuurplannen van de provincie spelen een belangrijke rol in de strijd tegen de verdroging en ter verhoging van de kwaliteit en diversiteit van de natuur. Om dit bereiken wordt het minimum oppervlaktewaterpeil met 25 tot 45 centimeter verhoogd. Het maximum oppervlaktewaterpeil gaat in het groeiseizoen met maximaal 30 centimeter omlaag. Daardoor wordt het gemiddeld over het hele jaar heen natter, maar wordt er in het groeiseizoen bij hogere waterstanden eerder ingegrepen. Zo blijven de gronden van het Rijnstrangengebied geschikt voor landbouwkundig gebruik. Wel zal de economische gebruikswaarde op sommige percelen verminderen. Daarvoor worden de eigenaren en gebruikers gecompenseerd.

De plannen om het waterpeil te veranderen dateren al van 2007 en maken onderdeel uit van een groter plan waarmee verdroging wordt tegengegaan en de kwaliteit van de natuur er op vooruitgaat. Door de verhoging van het waterpeil in de Oude Rijn stijgt ook het grondwaterpeil. In de landbouw kan dit tot verminderde opbrengsten leiden. Het waterschap vindt dat de grondgebruikers en -eigenaren in het gebied recht hebben op een eerlijke compensatie voor die schade. Over de hoogte van deze schadeposten heeft het waterschap zich laten adviseren door een speciaal daarvoor in het leven geroepen commissie van externe deskundigen.

De commissie adviseert om hier bovenop nog een extra vergoeding uit te keren die tegemoet komt aan een algemene daling van de grondprijzen in het gebied als gevolg van het peilbesluit. Deze 'generieke waardevermindering' wordt echter al meegenomen in de vermogensschade. Daarmee zouden de boeren dubbel gecompenseerd worden. In totaal werden 23 verzoeken tot compensatie ingediend met een totale hoogte van ongeveer 4 miljoen euro. Het advies van de adviescommissie was een totale vergoeding van bijna 2 miljoen euro, waarvan ongeveer 1 miljoen euro voor het compenseren van de generieke waardevermindering.

Wanneer de peilverhoging wordt doorgevoerd is nog niet duidelijk. Dit is mede afhankelijk van de voortgang bij de totale planvorming voor het gebied. Het waterschap zal pas overgaan tot uitbetaling van de schade vanaf het moment dat de peilverhoging ook wordt doorgevoerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.