Ads Top

Nederland wil waterzekerheid voor iedereen

'We wilden het aantal mensen zonder toegang tot schoon drinkwater in 2015 halveren. Dat is gelukt. We hebben laten zien dat het beter kan. Let's get to zero.' Dat zei minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vrijdag na afloop van de internationale Wereldwaterdag in Den Haag. Nederland maakt zich hard voor een ambitieuze internationale Wateragenda voor de periode na 2015: waterzekerheid voor iedereen in de wereld.
Ploumen: 'Iedereen in de wereld heeft recht op bescherming tegen overstromingen of de gevolgen van extreme droogte. Iedereen heeft recht op hygiëne, schone toiletten en veilig en duurzaam drinkwater. Er is ook behoefte aan beter watermanagement, ook over grenzen van landen, rivieren en waterbasins.'
Nederland omarmt daarmee een aantal belangrijke aanbevelingen die kopstukken van de Verenigde Naties, maatschappelijke organisaties, regeringen en de private sector hadden opgesteld. De Prins van Oranje nam tijdens de discussies hierover deel aan een panel en hield een toespraak.
Ploumen overhandigde de aanbevelingen aan de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf, de co-voorzitter van het speciale High Level Panel voor de nieuwe ontwikkelingsagenda van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN.
De minister benadrukte dat er een nieuwe, integrale en duurzame aanpak nodig is. Iedereen moet daarbij samenwerken: overheden, bedrijven, ngo's, kennisinstellingen en gemeenschappen in binnen- en buitenland. 'Iedereen moet zijn verantwoordelijkheden dragen. Alleen dan kunnen we met water werken aan gezondheid, armoedebestrijding en economische ontwikkeling. In Nederland ben ik daar al met collega Melanie Schultz van Haegen en minister Kamp mee bezig. Nederland heeft als waterland veel kennis en expertise in huis om die problemen te helpen oplossen.'
In haar toespraak bedankte de minister de Prins van Oranje voor zijn inzet als voorzitter van de Adviesraad van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties voor water en sanitatie (UNSGAB). Ze noemde daarbij de rol die hij speelde op het gebied van internationaal watermanagement, zijn bijdrage aan de vormgeving van de mondiale wateragenda en zijn succesvolle campagne voor het recht op water en sanitatie.
Nederland was dit jaar gastland van de Wereldwaterdag 2013 van de Verenigde Naties. Donderdag stond in het teken van de afsluiting van wereldwijde consultaties over de toekomst van water. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) was gastvrouw op die dag. Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opende die dag.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.