Ads Top

Natuurvergunning voor bestortingen Oosterschelde

Provincie Zeeland is van plan een vergunning Natuurbeschermingswet 1998 aan Rijkswaterstaat Zeeland te verlenen voor het uitvoeren van bestortingen rondom de Oosterscheldekering. De bestortingen zijn nodig om de wanden van de ontgrondingskuilen te verstevigen en om de bouw van een radartoren mogelijk te maken.
Aan beide zijden van de Oosterscheldekering, in de Natura 2000-gebieden Oosterschelde en Voordelta, zijn de geulen bij de stroomgaten sneller verdiept en verbreed dan verwacht. Om de bodem te stabiliseren, laat Rijkswaterstaat de bodem op drie locaties bestorten met granulair materiaal, waarschijnlijk staalslakken. Op de noordelijke dam van de Noordland-Buitenhaven op Neeltje Jans wordt een radartoren gebouwd. De toren versterkt de ScheldeRadarKeten en zorgt voor een uitbreiding van de verkeersbegeleiding op de Westerschelde en de Westerscheldemonding. Om de stabiliteit van deze havendam na de bouw van de toren te borgen, wordt daar ook een bestorting uitgevoerd. De bestortingen worden in 2013 uitgevoerd, zodra de vereiste toestemmingen zijn verkregen. De werkzaamheden nemen waarschijnlijk zo'n twee à drie maanden in beslag.
Onderzoek en monitoring van eerdere bestortingen hebben aangetoond dat op de gebruikte staalslakken organismen groeien. Ook is aangetoond dat de mate van uitspoeling van milieubezwaarlijke stoffen zo beperkt is dat deze geen negatieve effecten op de natuur en de voedselkwaliteit hebben. Overige effecten van de bestortingen op de beschermde natuurwaarden van de Natura 2000-gebieden zullen beperkt zijn, zo blijkt uit de natuurtoets waarin deze effecten worden beoordeeld. Als bevoegd gezag voor de Natuurbeschermingswet 1998 concludeert Provincie Zeeland dan ook dat deze vergunning kan worden verleend.
Belanghebbenden kunnen van 14 maart 2013 tot en met 24 april 2013 een zienswijze op het ontwerpbesluit bij Provincie Zeeland indienen. Het document en de bijbehorende stukken liggen ter inzage bij Provincie Zeeland, Abdij 6, in Middelburg.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.