Ads Top

Voorzorg hoogwater Maas

Door aanhoudende regenval blijven de waterstanden van de Maas en de beken hoog, maar zullen de komende dagen naar verwachting geen problemen veroorzaken. Naar aanleiding van de berichtgeving van Rijkswaterstaat is volgens het calamiteitenbestrijdingsplan de hoogwaterbestrijding van Waterschap Roer en Overmaas in gang gezet.

Uit voorzorg plaatst het waterschap morgen op 4 locaties pompen die beekwater en eventueel kwelwater afvoeren. Het waterschap is momenteel extra waakzaam op de ontwikkeling van de afvoerstanden van de Maas. Ook de waterstanden in de Limburgse beken worden nauwlettend gevolgd.

Het afgelopen etmaal heeft de afvoer te St. Pieter (gemeente Maastricht) geschommeld tussen de 1000 en 1150 m3/s en bedraagt op dit moment (12:00 uur) 1126 m3/s. De komende dagen geven een rustiger neerslagbeeld te zien. Vanmiddag zal nog een front passeren met de nodige neerslag (ongeveer 10 mm). Daarna volgen zo goed als zeker een paar drogere dagen. De verwachting is dat de afvoer te St. Pieter vandaag langzaam zal gaan stijgen en op vrijdagmorgen waarschijnlijk uit zal komen op een afvoer tussen de 1300 en 1350 m3/s. Vervolgens wordt een geleidelijke daling van de afvoer te St. Pieter verwacht.

Overeenkomstig het calamiteitenbestrijdingsplan Hoogwater Maas van het waterschap zijn diverse afsluiters in de beken dicht gezet om het achterliggende gebied te beschermen. Op 4 locaties (bij de Hemelbeek in Elsloo, de Oude Broekgraaf in Geulle a/d Maas, Op de Meer in Itteren en bij de
 visvijver in Meers) worden morgenvroeg uit voorzorg pompen geplaatst die beekwater en kwelwater kunnen afvoeren. Er is namelijk een risico op het ontstaan van kwelwater. De aanhoudend hoge waterstanden van de Maas drukken dan het grondwater onder de kades omhoog. Om wateroverlast te voorkomen plaats het waterschap pompen om dit water weer in de Maas te pompen. Ook kan het zijn dat beken hun water niet meer goed kunnen afvoeren door de hoge waterstanden van de Maas. Pompen zorgen dan voor afvoer van het beekwater en voorkomen zo wateroverlast.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.