Ads Top

Verhoogde waterstanden beheersbaar

Na de intrede van de dooi vandaag en de regenval van de afgelopen dagen is de waterstand verhoogd in het gebied van het waterschap Noorderzijlvest. De situatie is beheersbaar en naar verwachting dalen de waterstanden weer vanaf maandag 24 december. Het waterschap kan voldoende water op het Lauwersmeer kwijt tot er in de tweede helft van de week op Lauwersoog weer volop kan worden gespuid. Het waterschap verhelpt binnengekomen meldingen van overlast en houdt de ontwikkelingen in het hele gebied nauwlettend in de gaten.
De combinatie van de smeltende sneeuw en de hoeveelheid regen van circa 25 mm in 24 uur geeft in het hele gebied van het waterschap verhoogde waterstanden. Hier en daar veroorzaakt het water overlast. Het waterschap heeft enkele binnengekomen meldingen van overlast beoordeeld. Deze worden indien nodig verholpen.
De komende dagen wordt slechts weinig neerslag verwacht, 16 mm in 5 dagen Dit betekent dat het teveel aan water dan via de diverse gemalen kan worden weggepompt. Een van die gemalen is het gemaal De Waterwolf dat het water naar het Lauwersmeer pompt. Het Lauwersmeer biedt voor de komende dagen meer dan genoeg ruimte om het teveel aan water uit het Noorderzijlvestgebied op te vangen. Vanaf donderdag kunnen de R.J. Cleveringslauizen op Lauwersoog de extra hoeveelheid water op zee lozen.
Het Lauwersmeer vangt zowel een deel van het water van waterschap Noorderzijlvest als een deel van het water van Wetterskip Fryslân op. Het water vanuit Friesland komt onder vrij verval op het Lauwersmeer. Dit betekent dat er geen water meer bij kan op het moment dat de waterstand op het Lauwersmeer even hoog staat als op de Friese boezem. Waterschap Noorderzijlvest kan dan nog wel doorgaan met verpompen van water op het Lauwersmeer.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.