Ads Top

Waterschap Brabantse Delta en gemeente Halderberge tekenen samenwerkingsovereenkomst

Vrijdag 23 november hebben bestuurslid Hieltjes van waterschap Brabantse Delta en wethouder Akkersmans van gemeente Halderberge een samenwerkingsovereenkomst getekend ter realisatie van een Ecologische Verbindingszone (EVZ). Door deze ondertekening zijn zij tot overeenstemming gekomen, om het laatste stuk van de EVZ langs de Kibbelvaart in Halderberge, gezamenlijk aan te leggen. Eerder gingen het waterschap en de gemeenten Etten-Leur en Rucphen een gezamenlijke samenwerking aan,  ter realisatie van een ander deel van deze EVZ.
De uitvoering van het project vindt plaats langs de Kibbelvaart, een voormalige turfvaart in Halderberge. De totale EVZ langs de Kibbelvaart is 10,3 km lang en loopt door de gemeenten Etten-Leur, Halderberge en Rucphen. Het deel waarvoor de overeenkomst gesloten wordt is het laatste deel ter realisatie in Halderberge, en is 3,2 km lang. Doel van het project
Een EVZ zorgt ervoor dat natuurgebieden met elkaar in verbinding staan. Dit bevordert dat planten en dieren zich tussen gebieden verplaatsen en beter ontwikkelen. Daarnaast worden EVZ's benut voor waterberging, om daarmee wateroverlast voor aangrenzende landbouwgronden te verminderen
Het waterschap graaft de oevers van de bestaande sloten schuin af, legt poelen aan en plant dicht struikgewas, waarin flora en fauna zich thuis voelen. Op de oevers komen rietkragen die het water zuiveren. Zodat de waterkwaliteit op peil blijft. De grondverwerving start dit najaar. De grondeigenaren wordt gevraagd of zij bereid zijn mee te werken aan de plannen van gemeente en waterschap. De grondverwerving geschiedt op vrijwillige basis. Nadat de gronden beschikbaar zijn, wordt een inrichtingsplan gemaakt. Daarna vindt de uitvoering plaats. Dit zal naar verwachting eind 2014, begin 2015 zijn.
Omdat de totale EVZ door verschillende gemeenten loopt, zijn samenwerkingsovereenkomsten opgesteld. Door het ondertekenen van deze overeenkomsten, slaan het waterschap en de gemeenten de handen ineen om de EVZ's te realiseren. De provincie Noord-Brabant subsidieert het project.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.