Ads Top

Waterschap houdt steenbekleding dijken in stand

Waterschap Vallei & Eem maakt deze winter de kenmerkende steenbekleding op de dijk langs de Zuidelijke Randmeren schoon. Vervolgens onderzoekt het waterschap op welke wijze de steenbekleding opgeknapt kan worden, zodat de dijk voldoet aan de veiligheidsnormen die het Rijk stelt. Het doel van het waterschap is om de steenbekleding, die ook voor de natuur en de cultuurhistorie van grote waarde zijn, te behouden.
Langs de dijk tussen het Putter Stoomgemaal en Spakenburg ligt over een lengte van 9,5 kilometer een steenbekleding die bestaat uit Drentse en Noorse stenen, zwerfkeien en basalt. Deze bekleding dateert uit de periode van voor de aanleg van de Afsluitdijk, toen ze de zware golfbelasting van de Zuiderzee moest doorstaan. Het waterschap ziet de steenbekleding als cultuurhistorisch erfgoed  dat vanuit waterstaatkundig oogpunt ook nog een beschermende functie heeft.
Een groot gedeelte van de steenbekleding is overwoekerd door gras en riet. Door dit te verwijderen krijgt het waterschap een goed beeld van de schade aan de dijk, zoals weggezakte stenen of gaten tussen de stenen. Op de stenen zijn diverse soorten zeldzame korstmossen aangetroffen. Door het maaien in de winter uit te voeren wordt flora en fauna ontzien en hebben recreanten minimaal last van de werkzaamheden.
In het voorjaar onderzoekt het waterschap of de aangetroffen schade de veiligheid van de dijk ondermijnt. Dit gebeurt door nabootsing van golfslag met een golfslagsimulator. Vervolgens wordt bepaald op welke wijze deze schade hersteld wordt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.