Ads Top

Stankproblemen RWZI Raalte nagenoeg voorbij

Vrijdag is gebleken dat de stankhinder die werd veroorzaakt door de rioolwaterzuivering Raalte, verder is verminderd. Wel is in de nabije omgeving van de zuiveringsinstallatie nog een licht afwijkende geur waar te nemen.
Om te onderzoeken welke stoffen er in welke hoeveelheden in de lucht aanwezig zijn, heeft een gespecialiseerd bureau aanvullend geuronderzoek gedaan. De resultaten bevestigen eerdere waarnemingen van de brandweer die geen risicovolle gassen aantrof. De vraag blijft echter wel bestaan welke stoffen de sterke, penetrante, zure geur hebben veroorzaakt. Het gespecialiseerde bureau heeft daarom onderzoek gedaan naar meerdere uiteenlopende stoffen. De resultaten hiervan worden begin volgende week verwacht.

Hoe de stankproblemen precies zijn ontstaan, is moeilijk te achterhalen. Onderzoek bevestigt inmiddels het vermoeden dat de stankproblemen zijn veroorzaakt door een onbekende lozing op de riolering waarvan het afvalwater naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Raalte stroomt. Door de
lozing heeft het zuiveringsproces deze week schade opgelopen, en kwam op de rioolwaterzuiveringsinstallatie veel stank vrij. Op dit moment herstelt het zuiveringsproces zich goed.

Het waterschap heeft op verschillende locaties monsters uit de riolering genomen om de eventuele bron van de problemen op te sporen. De monsters worden geanalyseerd in het laboratorium van het Waterschap Groot Salland om mogelijke sporen naar de lozing te kunnen traceren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.