Ads Top

Water op straat hoort erbij

Het Nederlandse rioolsysteem kan per uur zo'n 200 emmers water per persoon verwerken. Daarmee verdwijnen vrijwel alle normale buien in het riool. Bij kortdurende extreme buien, zoals de afgelopen dagen soms het geval was, staat op sommige plaatsen even water op straat. Dat is een bewuste keuze, stelt Stichting RIONED. Tijdelijke opvang van het resterende water op straten en pleinen is veel goedkoper. Het water is daar na korte tijd weer weg. Niet acceptabel is het echter dat er schade ontstaat doordat water in gebouwen stroomt. Eigenaren en gemeenten moeten in dat geval maatregelen nemen om schade te beperken.
Door de klimaatverandering neemt in de zomer het aantal zware buien toe. Het KNMI zal volgend jaar de klimaatscenario's aanpassen op de toegenomen neerslag.
Eigenaren en gemeenten kunnen de berging en afvoer van overtollig hemelwater verbeteren. Bij rioolvervanging is vergroting van de riolering mogelijk. Ook het extra leegzuigen van kolken en verhelpen van verstoppingen kan helpen. Vergroting van de afvoercapaciteit zal water op straat nooit helemaal voorkomen. Het benutten van wegen en groen om water korte tijd op te slaan is een handigere en beter betaalbare maatregel. Het iets verdiepen van de weg is goed te combineren met verbetering van de verkeersveiligheid en begaanbaarheid voor kinderwagens en rolstoelen. De beste combinatie van maatregelen onder en boven de grond moet lokaal worden bepaald.
De verstening van particuliere terreinen neemt toe. Gebruik van doorlatende verharding en meer plekken met groen of grind laten het water deels in de bodem lopen. Kelders moeten worden beschermd tegen instromend water. De drempel is de gebruikelijke manier om een gebouw tegen water te beschermen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.