Ads Top

Onderzoek waterkwaliteit Ouwerkerkse Kreek

Op meerdere plekken bij de Ouwerkerkse Kreek wordt de waterkwaliteit onderzocht. Aanleiding is het overlijden van een hond, nadat die afgelopen weekend had gezwommen in de Ouwerkerkse Kreek. In de maag van de hond is een giftige Dinoflagellaat aangetroffen.

De Dinoflagellaat is een alg, waarvan veel verschillende soorten bestaan en sommige giftig zijn. Vandaag plaatst het waterschap uit voorzorg waarschuwingsborden rondom het oostelijke deel van de Ouwerkerkse Kreek om contact met het water door mens en dier te vermijden.

Zaterdag werd door de behandeld dierenarts verwezen naar de symptomen van blauwalg. Dagelijks bestuurslid Luc Mangnus geeft aan dat blauwalg nog niet eerder is voorgekomen in de Ouwerkerkse Kreek: "In deze tijd van het jaar kan blauwalg voorkomen in vooral warm, zoet, stilstaand water. Maar het water in de Ouwerkerkse Kreek is daar eigenlijk te zout voor. Bovendien is blauwalg vaak herkenbaar aan bijvoorbeeld groen/blauwe drijflagen in het water en die zijn niet waargenomen. De Dinoflagellaat heeft deze eigenschappen niet en deze zijn dus ook niet direct zichtbaar."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.