Ads Top

Marktuitvraag ecologie Markermeer-IJmeer succesvol

De natuurkwaliteit van Markermeer-IJmeer kan op meerdere manieren verbeterd worden. Door maatregelen te combineren met dijkversterking in ondiepe delen van het meer zijn kosten te besparen. Nieuwe aanlegtechnieken, bijvoorbeeld drijvende moeraszones en kunstmatige waterplanten, kunnen de natuurlijke herstelprocessen versnellen tegen lagere kosten.

Dat zijn voorbeelden van ideeën die marktpartijen hebben ingezonden op de 'Marktuitvraag Ecologie' die vandaag is afgerond. Deze resultaten worden meegenomen in de consultatiefase ter voorbereiding van de Rijksstructuurvisie RRAAM. De komende periode kunnen geïnteresseerden en belanghebbenden hun reacties op de plannen geven.

De kwaliteit van Markermeer-IJmeer staat al jaren onder druk. Er moet een oplossing komen voor het overheersende slib in het watersysteem. Ook zijn geleidelijke land-waterovergangen met ondiep water en rietzones nodig om het gebied aantrekkelijker te maken voor beschermde watervogels die last hebben van het verslechterde ecosysteem. Vorig jaar heeft de Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer (WMIJ) een verbeterplan gepresenteerd voor een Toekomstbestendig Ecologisch Systeem (TBES). De kosten daarvan bedragen circa Euro 630 miljoen. Op verzoek van de Tweede Kamer zijn verschillende marktpartijen gevraagd om alternatieven te ontwikkelen die goedkoper kunnen worden uitgevoerd dan het plan van de WMIJ. Drie consortia van marktpartijen hebben vandaag hun voorstellen gepresenteerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.