Ads Top

Dodelijk drinkwater in Gaza

Drinkwater in Gaza is verontreinigd met kunstmest en menselijk afval, waardoor het levensgevaarlijk is om te drinken. Dit schokkende nieuws blijkt uit een vandaag gepresenteerd rapport "Gaza's Children: Falling Behind" van Save the Children en de organisatie Medical Aid for Palestinians.
Ook het water dat uit particuliere bronnen wordt verkocht, is vaak besmet en onveilig om te drinken. In het gebied (1,5 keer zo groot als Amsterdam) dat sinds 2007 wordt geblokkeerd, wonen meer dan 1,6 miljoen mensen, onder wie meer dan 800.000 kinderen. Save the Children maakt zich ernstige zorgen over de gezondheid van deze mensen en is bang voor de uitbraak van besmettelijke ziektes.
Marinke Ros van Save the Children Nederland: "Onschuldige kinderen leven al vijf jaar in onmenselijke omstandigheden. Ze worden gedwongen om vies en gevaarlijk water te drinken. De kans op diarree of een besmettelijke ziekte is zeer groot en levensgevaarlijk. Diarree is in Nederland goed te behandelen, maar de medische zorg in Gaza is helaas niet zo goed als in Nederland, waardoor er onnodig kinderen sterven."
Sinds de blokkade is het aantal kinderen onder de 3 jaar dat last heeft van uitdrogingsverschijnselen door diarree verdubbeld. Ook zwangere vrouwen lopen gezondheidsrisico door hoge nitraatconcentratie door uitwerpselen en kunstmest. In Gaza is het grootste deel van de riolering verwoest door de bombardementen of gebrek aan onderhoud. Mensen wonen pal naast de open riolering. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn al drie kinderen verdronken in het open riool.
Ros: "Kinderen in Gaza kunnen niet dromen van een betere toekomst, maar zitten gevangen in mensonterende omstandigheden. De internationale gemeenschap moet een einde maken aan de blokkade. De kinderen in Gaza hebben acuut betere sanitaire voorzieningen en veilig drinkwater nodig."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.