Ads Top

Berekening wijst op significante stijging zeespiegel in komende eeuwen

Opwarming van het klimaat zorgt de komende eeuwen voor een significante stijging van de zeespiegel. Zelfs bij een succesvol klimaatbeleid met een opwarming van minder dan 2 graden Celsius stijgt de zeespiegel deze eeuw 75 tot 80 centimeter ten opzichte van 2000. Rond 2300 is een verdere stijging tussen de 1,5 en 4,0 meter te verwachten, met als meest waarschijnlijke stijging 2,7 meter. Dat schrijven internationale klimaatonderzoekers, waaronder van Wageningen University, in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change van 24 juni. Zij doen die uitspraken op basis van zeer uitvoerige berekeningen van de zeespiegelstijging in de afgelopen duizend jaar en beleidsscenario’s rond de uitstoot van broeikasgassen in de komende eeuwen.
Met een gericht klimaatbeleid kan de uitstoot van CO2 verder worden teruggebracht en daarmee de opwarming op max.  1,5 graad Celsius uitkomen. In die omstandigheden valt volgens de onderzoekers de meest waarschijnlijke stijging in 2300 lager uit, maar die is dan naar schatting nog altijd ruwweg 1,5 meter. Als de klimaatopwarming in de komende eeuwen uitkomt op 3 graden, dan is een stijging tussen 2 en 5 meter te verwachten, met een meest waarschijnlijke stijging van 3,5 meter.
De onderzoekers stellen dat hun berekeningen daarmee aantonen dat klimaatopwarming, en de stijging van de zeespiegel, te beperken is door het op grote schaal terugdringen van de uitstoot van CO2 en op termijn actieve verwijdering van CO2 uit de atmosfeer. Dat kan mogelijk met behulp van het gebruik van duurzame energie, in combinatie met afvang en opslag van CO2.
'Het stijgen van de zeespiegel is een moeilijk te kwantificeren maar niettemin belangrijk risico van klimaatverandering', aldus Michiel Schaeffer van Wageningen University en het Duitse instituut Climate Analytics, hoofdauteur van deze studie. 'Vanwege de lange periode die de ijs- en watermassa’s nodig hebben om te reageren op de opwarming van de aarde, bepaalt onze huidige CO2 uitstoot het niveau van de zeespiegel voor de komende eeuwen.'
De gevolgen van stijging van de zeespiegel in de komende eeuwen kan verstrekkende gevolgen hebben voor kustgebieden. Laaggelegen gebieden als Bangladesh en eilanden in de Stille Oceaan worden ernstig bedreigd. En overstromingsrisico’s in steden als New York nemen toe, van eens per eeuw nu naar eens per drie jaar. De onderzoekers tekenen daarbij aan dat kustgemeenschappen minder tijd hebben om aanpassingsmaatregelen te treffen als de zeespiegelstijging zich sneller voltrekt. Alleen in de laagste emissiescenario’s neemt de snelheid van mondiale zeespiegelstijging sterk af, terwijl bij een limiet van 2 graden Celsius de jaarlijkse stijging tegen 2300 nog steeds het dubbele bedraagt van wat de afgelopen jaren gemeten wordt via satellieten, aldus de onderzoekers.e
Hoewel deze recente studie uitkomt op een lagere stijging van het zeeniveau in 2100 dan de Nederlandse Delta Commissie in 2008 berekende, zijn er niettemin overeenkomsten. De Delta Commissie gebruikte destijds scenario’s van het IPCC (het Intergovernmental Panel on Climate Change) zonder succesvol klimaatbeleid en ging daarbij uit van een klimaatopwarming tot 6 graden Celsius. De commissie kon daarom een veel hogere zeespiegelstijging als risico niet uitsluiten. Uit de nieuwe studie kan de conclusie worden getrokken dat zelfs met het bereiken van de klimaatdoelstelling, zoals die in Kopenhagen en Cancun is afgesproken, de snelheid van zeeniveaustijging deze eeuw die van de 20ste eeuw zal overtreffen en dat op termijn slechts een klimaatdoelstelling van 1.5 graden Celsius en minder de zeeniveaustijging wereldwijd beperkt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.