Ads Top

Wereld Oceaan Dag in Museon

Op zondag 3 juni organiseert het Museon in Den Haag in samenwerking met de Stichting World Ocean Day en de Sea First Foundation 'De Wereld Oceaan Dag'. Tijdens deze congresdag staan de oceanen centraal. 'Biodiversiteit' en 'Weet wat je eet' zijn dit jaar de hoofdthema's van deze door de Verenigde Naties erkende dag.
Elke week worden we er in de media mee geconfronteerd: overbevissing, vervuiling en verzuring van de oceanen. De Wereldbank is een actie gestart tegen overbevissing en wil dat er veel meer beschermde zeegebieden komen. Op dit moment is slechts 1,6 procent van alle zeeën beschermd. Voor het land is dit 12%. Een interessant gegeven als men bedenkt dat de zeeën bijna 75 procent van het aardoppervlak uitmaken!
Wereldwijd is 88 procent van alle visbestanden overbevist. Vele soorten zijn al uitgestorven. Europa vist in Afrika en Azië de vis weg die vaak de enige bron van eiwit en vet is voor de lokale bevolking. In Senegal is er bijvoorbeeld veel verzet tegen het huidige regime dat de visserijrechten heeft verkocht aan Europese visserijen, terwijl van dat geld geen cent bij de lokale bevolking is terecht gekomen. In één maand vist een Europees fabrieksschip wat 9000 lokale vissers in een jaar bij elkaar vangen.
Is vis wel zo gezond als wordt beweerd? De zeeën zijn immers ernstig vervuild en de vraag is of vis niet gewoon mee vervuild wordt? Tijdens Wereld Oceaandag spreken verschillende experts over het belang van onze oceanen, de problemen, maar vooral ook de oplossingen. Onderwaterfotograaf Dos Winkel toont het ideale ecosysteem, gevolgd door de nieuwste film van Klaudie Bartelink over de biodiversiteit in de Noordzee. Zeewier bevat de gezondst mogelijke eiwitten. Is zeewier niet alleen de groente van de toekomst, maar lossen we er ook allerlei andere problemen mee op? Julia Wald van de Wageningen Universiteit bericht er over. Kunnen we nog wel tonijn eten? Dit is niet alleen een ethische vraag, maar is ook relevant voor onze gezondheid. Judith Wouters van Sea First België geeft uitleg. Zijn vissen eigenlijk niet 'gewone' dieren, die net als andere dieren pijn angst en stress kunnen ondergaan? Professor Gert Flik van de Universiteit van Nijmegen doet hiernaar al ruim 30 jaar onderzoek. Na de vertoning van de spraakmakende film Sushi: The Global Catch, geeft Dr. Floris van den Berg, filosoof aan de Universiteit van Utecht, een dagbeschouwing.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.