Ads Top

Vervuiling oppervlaktwater west-Bommelerwaard nog steeds aanwezig

Nieuwe meetresultaten laten zien dat de vervuiling van het oppervlaktewater in het westelijk deel van de Bommelerwaard niet afneemt. Waterschap Rivierenland herhaalt daarom het advies aan boeren en andere belanghebbenden om het oppervlaktewater niet te gebruiken. Dit advies geldt voor de Bommelerwaard ten westen van de Meidijk. 
Uit nieuwe metingen blijkt dat er nog steeds op een aantal locaties hoge concentraties van het bestrijdingsmiddel dimethomorph voorkomen. De vervuiler blijkt niet in staat de verontreiniging te stoppen. Waterschap Rivierenland heeft schotten in sloten geplaatst om verspreiding van het verontreinigde water zoveel mogelijk tegen te gaan. Het waterschap slaat nu het meest verontreinigde water op in een bassin dat plaatselijk aanwezig is. Ook pompt het waterschap oostelijk van Poederoijen water uit de Maas het gebied in. Dit gebeurt om de overige sloten door te spoelen.
In verband met de verontreiniging pompt het waterschap al enige tijd zo weinig mogelijk water naar de Afgedamde Maas. In plaats daarvan leidt het waterschap het polderwater met noodpompen naar de noordzijde van de Wilhelminasluis. Dit gebeurt in overleg met Rijkswaterstaat. Door deze maatregel kan drinkwaterbedrijf Dunea water blijven innemen vanuit de Afgedamde Maas voor het westelijk deel van de provincie Zuid-Holland. Waterschap Rivierenland, Rijkswaterstaat en Dunea staan in nauw contact met elkaar in de aanpak van deze milieuvervuiling.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.