Ads Top

Meer veiligheid door verleggen dijken bij Cortenoever en Voorsterklei

Bij Cortenoever en Voorsterklei in Gelderland worden landinwaarts nieuwe dijken aangelegd en delen van de huidige dijken verlaagd. Bij extreem hoogwater zorgen de dijkverleggingen voor een waterstandsdaling van 35 respectievelijk 29 centimeter op de IJssel, waardoor de waterveiligheid verbetert op het bovenstroomse deel van de rivier. Beide dijkverleggingen maken deel uit van het landelijk programma Ruimte voor de Rivier. Het ministerie van I&M heeft ingestemd met de plannen voor de dijkverleggingen die de afgelopen twee jaar uitgewerkt zijn door Waterschap Veluwe.
Dit betekent dat de realisatie van de dijkverleggingen kan worden voorbereid en de procedures rond vergunningen en bestemmingsplannen worden gestart. Hiermee is er duidelijkheid gekomen voor bewoners, agrariërs en andere betrokkenen over de toekomst van het gebied waar zij wonen en werken. In beide gebieden blijft de landbouwkundige functie gehandhaafd. Naast het verleggen van de dijken wordt het maaiveld gedeeltelijk verlaagd zodat er voldoende water kan worden afgevoerd. Gemiddeld stroomt het water eens per 25 jaar door de nieuwe uiterwaarden.
Na de zomer worden de bestemmingsplannen voor de dijkverleggingen ter inzage gelegd. Tegelijkertijd bereidt het Waterschap Veluwe  de aanbesteding van het werk in opdracht van het rijk voor. Het is de bedoeling dat in 2013 de daadwerkelijke aanlegwerkzaamheden beginnen.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.