Ads Top

Knapen steunt verduurzaming kledingindustrie Bangladesh


Inefficiƫnt en onzorgvuldig watergebruik in de kledingindustrie leidt tot vervuiling, gezondheidsproblemen en lagere landbouwproductiviteit in de omgeving. Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken ondertekende vandaag in Bangladesh een overeenkomst met bedrijven en maatschappelijke organisaties voor schonere en veiligere productiemethoden.
De overeenkomst werd getekend door AB Lindex, CenA, Carrefour S.A., G-STAR RAW, Esprit Europe Services, H&M, Levi Strauss & Co, Kappahl, Mothercare PLC, New Look Retailers Ltd., Lindex, Puls Trading Far East Limited, Primark Stores Ltd., Tesco Stores PLC, WE Europe BV, Stichting Solidaridad, en de International Financial Cooperation. Deze partijen vertegenwoordigen ongeveer 40 procent van de Europese textielmarkt en willen met zo'n 200 Bengaalse fabrieken gaan samenwerken. De Nederlandse overheid en de private sector zullen in gelijke mate bijdragen aan het project waarmee voor een periode van 3 jaar een bedrag van enkele miljoenen euro is gemoeid.
Eerder op de dag bezocht de staatssecretaris een kledingfabriek waar al wordt gewerkt met schonere productiemethodes. De omstandigheden voor werknemers zijn er veiliger en gezonder, terwijl het bedrijf ook bespaart op haar waterconsumptie. 'De samenwerking tussen het bedrijfsleven, de overheid en civil society heeft in deze fabriek zichtbaar geleid tot duurzaamer ondernemerschap,' aldus de staatssecretaris.
Bangladesh is na China de grootste kledingproducent ter wereld en de kledingindustrie is van groot belang voor de Bengaalse economie. Meer dan 3,5 miljoen mensen, waarvan 85 procent vrouw, zijn daarin werkzaam. Bangladesh is een van de 15 partnerlanden van Nederland op het terrein van ontwikkelingssamenwerking. 'Water' is een van de vier speerpunten van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid, en een van de drie speerpunten, naast voedselzekerheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, in Bangladesh.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.