Ads Top

5,5 miljoen euro voor onderzoek naar beter beperken rivieroverstromingen

Het programma STAR-FLOOD, gecoördineerd door de Universiteit Utrecht, krijgt een Europese subsidie van 5,5 miljoen euro. Binnen het project doen wetenschappers onderzoek naar beleid, gericht op de vraag hoe de risico’s op rivieroverstromingen in stedelijke gebieden verder kunnen worden beperkt. De resultaten ervan kunnen belangrijke gevolgen hebben voor beleid en recht op Europees, nationaal en regionaal niveau en voor de ontwikkeling van publiek-private partnerships.
STAR-FLOOD staat voor STrengthening And Redesigning European FLOOD risk practices: Towards appropriate and resilient flood risk governance arrangements. Het onderzoek is onderdeel van het Europese FP7-programma Environment en richt zich op het beperken van rivieroverstromingen. De risico’s hier op zullen naar verwachting in de komende decennia aanmerkelijk toenemen, niet alleen door klimaatverandering, maar ook door de toenemende urbanisatie langs grote rivieren. Het onderzoek heeft een looptijd van vier jaar.
In veel Europese landen ligt de nadruk op het aanleggen of versterken van dijken. De onderzoekers vinden dit belangrijk, maar denken dat een focus op dijken alleen niet voldoende is om duurzaam beschermd te zijn tegen overstromingen. Volgens hen moet deze strategie verder worden verbreed met pro-actieve ruimtelijke ordening, bouwvoorschriften, waarschuwingssystemen, evacuatieplannen en herstelplannen na overstromingen (meerlaagse veiligheid).
Om te bestuderen hoe deze verbreding tot stand kan worden gebracht, combineert en integreert het onderzoek bestuurskundige en juridische kennis. Het onderzoek sluit nauw aan bij het debat over ‘meerlaagse veiligheid’ in Nederland en bij de benadering die ten grondslag ligt aan de Europese Richtlijn Overstromingsrisico’s. Het onderzoek valt binnen het strategische thema Duurzaamheid van de Universiteit Utrecht.
De faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht coördineert het samenwerkingsverband STAR-FLOOD, waarbij zes landen zijn betrokken. Naast Nederland zijn dat Engeland, Frankrijk, België, Zweden en Polen. Ook de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie is nauw betrokken bij de uitvoering. Overige partners zijn: Radboud Universiteit Nijmegen, Grontmij, Middlesex University London, Poolse Academie van Wetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven, Universiteit van Antwerpen, Université François Rabelais en de Technische Universiteit Lulea.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.