Ads Top

Installatie voor duurzame ammoniumverwijdering

Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) heeft een bouwteamovereenkomst ondertekend met Grontmij, Hegeman en Logisticon voor het bouwen en exploiteren van een afvalwaterzuiveringsinstallatie op basis van DEMON-technologie. Daarmee wordt ammonium energie-efficiënt en zonder chemicaliën verwijderd. De installatie wordt gerealiseerd op het terrein van de slibverwerkingsinstallatie van SNB te Moerdijk. Nazuivering van het afvalwater vindt plaats in derioolwaterzuiveringsinstallatie Bath van het Waterschap Brabantse Delta, die tevens de toekomstige bedrijfsvoering zal ondersteunen. Grontmij levert de DEMON-technologie en verzorgt het projectmanagement. Hegeman verricht civieltechnische en Logisticon mechanische/elektrische werkzaamheden.
SNB heeft de ambitie om het verbrandingsproces van zuiveringsslib van de waterschappen, waarbij ammoniumhoudend afvalwater vrijkomt, duurzamer in te richten. Op basis van een pilot en een afvalwaterketenstudie is detechnologie van Grontmij als beste naar voren gekomen. Ten opzichte van lozing van het afvalwater bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath, zorgt afvalwaterbehandeling op de SNB-locatie met DEMON voor aanzienlijk lagere maatschappelijke kosten en betere prestaties op diverse duurzaamheidaspecten. Ten opzichte van klassieke processen voor ammoniumverwijdering is voor het DEMON-proces de benodigde energie veel lager en zijn er geen chemicaliën nodig. Kenmerkend voor het proces is een grote robuustheid en flexibiliteit.
Investeringen en besparingen op de verontreinigingsheffing en op de exploitatie van de ammoniakstripper van SNB zorgen bovendien per saldo voor een positief resultaat op de jaarkosten. Daarnaast draagt DEMON bij aan een significante verlaging van de emissie van EOX-verbindingen en de ammoniakemissie, en aan het voorkomen van de afvoer van ammoniakwater uit de strippers.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.