Ads Top

Bezoekers welkom in museumgemaal Caners

Waterschap Aa en Maas opent zondag 29 april de deuren van museumgemaal Caners in Gewande. Bezoekers gaan terug in de geschiedenis van 7 eeuwen water uit polders pompen.
Gemaal Caners werd in 1933 gebouwd en was tot 1979 in bedrijf. Met het gemaal werd overtollig water uit de polders gepompt. Vanaf 1979 heeft het moderne gemaal Gewande deze belangrijke functie overgenomen.
Voldoende water betekent: groei en leven. Maar soms zijn gebieden te nat of te droog. Waterschap Aa en Maas grijpt dan in. Ons werkgebied belichaamt 160.000 hectare. Om overal een zo optimaal mogelijk waterpeil te realiseren kunnen we gemalen inzetten. Zoals het moderne Gemaal Gewande.
Het oude gemaal Caners is nu een expositieruimte en staat al sinds 2001 op de monumentenlijst. Er zijn foto's, kaarten en oude werktuigen van het waterschap te bezichtigen. Ook de ‘schatten van Caners' zijn te bewonderen. De originele oude dieselmotor wordt tijdens openingsuren regelmatig gestart en er zijn diverse films over heden en verleden te zien.
Iedere laatste zondag van de maanden april tot en met oktober is het gemaal open van 13.00-17.00 uur. Adres: Krommenhoek 12a, Gewande (de dijk volgend tussen Empel en Lith). De toegang is gratis.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.